2 septembrie 2008

SlamBall

Slamball este o combinatie din mai multe sporturi traditionale, la baza lor stand baschetul, dar se pot gasi elemente din gimnastica si hochei. Terenurile pe care se desfasoara un meci de Slamball seamana cu cele de baschet, numai ca in fata celor doua cosuri sunt cate 4 saltele inconjurate de o arie de siguranta pentru eventualele aterizari in afara trambulinelor.

Inceputurile Slamball-ului

Ideea de inceput a apartinut unui antrenor de baschet din America, Mason Gordon, care a vrut sa creeze un sport nou in care sa combine mai multe sporturi bazandu-se pe calitatile atletice ale sportivilor. El l-a cooptat si pe Mike Tollin, producator tv si al filmelor Smallville, Wild Hogs sau Coach Carter. La sase luni dupa, cei doi au reusit sa construiasca in Los Angeles prima sala de Slamball si au inceput sa recruteze jucatori de streetball pentru a participa la noul lor sport.
Jocul s-a bucurat de un succes printre jucatorii de streetball din zona si intr-un an 400 de jucatori de streetball trecusera la Slamball. In 2002 s-a creat si prima liga nationala de Slamball, la care au participat 6 echipe si a fost transmisa de Spike Tv, iar apoi a fost preluata si in Marea Britanie de postul Trouble. Incet, incet au fost construite si alte sali de Slamball in S.U.A., iar acum liga americana are 8 echipe.
Regulile jocului
Meciul este impartit in 2 reprize de 8 minute, cu o pauza intre ele de 10 minute. Pe teren pot fi trimisi, in acelasi timp, 4 jucatori, iar alti 4 pot lua loc pe banca, schimbarile facandu-se ca la hochei in orice moment al jocului. O echipa are doi stoperi, stau in apropierea cosului propriu si incearca prin orice mijloace sa-i impiedice pe adversari sa inscrie, si doi “gunner”(tragatori) care ataca la cosul advers. Cosurile se pot inscrie doar prin slam-dunk. Contactele extrem de dure si care nu vizeaza mingea se pedepsesc cu lovituri de pedeapsa care se executa unu la unu intre atacant si aparator, iar la acumularea a 3 faulturi de jucator, acel jucator este eliminat, putand fi inlocuit de unul de pe banca.
Jucatorii de Slamball poarta acelasi echipament ca cei de la baschet doar ca isi protejeaza incheieturile cu aparatoare.
Noul sport a prins bine la public, acum, pe langa America si Marea Britanie, este transmis la televizor si in Italia si echipele de peste ocean efectueaza vara tururi demonstrative in Europa.

Un comentariu:

  1. o porcarie de joc...nu mai stiu ce sa scoata americani...sau occidentali...si se mai gaseste cate un prot de la noi care sa ii copieze.

    RăspundețiȘtergere